Odabrano 10 finalnih timova Social Impact Award (SIA) programa

Podijeli

Facebook
Twitter
LinkedIn

Odabrani timovi u naredna tri mjeseca dobiće mentorsku podršku i besplatne edukativne radionice kako bi razvili svoju društveno-odgovornu biznis ideju

Podgorica (28.06.2024) – Nakon završene evaluacije rekordnog broja pristiglih prijava za ovogodišnji ciklus programa Social Impact Award (SIA)154 prijavljena učesnika i 80 timova, zvanično je odabrano 10 finalnih timova koji će u naredna tri mjeseca raditi na razvoju svojih ideja uz podršku mentora i uz kvalitetan program besplatnih edukativnih radionica koje će im na tom putu pomoći. O selekciji finalnih timova odlučivao je stručni žiri koji čini 11 istaknutih profesionalaca i to: dr Bojana Femić-Radosavović (Fond za inovacije Crne Gore), Ivan Šoć (Five grupa), Ivica Todorović (Karijerni centar Univerziteta Crne Gore), dr Jelena Borovinić-Bojović (Skupština Glavnog grada), Jelena Doderović (Idea-CG), mr Marica Melović (Direktorat za naučno istraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija), dr Milica Vukotić (Univerzitet Donja Gorica), Nebojša Vučurović (Erste banka), Nikola Tripković (Investiciono-razvojni fond Crne Gore), Sanja Mrkić (Centralna banka Crne Gore) i Zvezdana Vuletić (Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora).

Ideje koje su na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti izabrane da budu dio finalnog procesa su: Reuse Cegeri – unikatni cegeri koji se prave od reciklirane stare garderobe poput farmerki ili drugih tekstila, Vizzion – pametne naočare i mobilna aplikacija za slabovide osobe, Coffuel – reciklaža kafe, odnosno taloga u svrhu proizvodnje peleta, Priručnik za slijepa i slabovida lica – priručnik iz oblasti preduzetništva na Brajevom pismu, EcoPoints – pametna kanta koja detektuje otpad, generiše QR kod za skeniranje, a korisnici sakupljaju poene za nagrade, Volonter.me – digitalna volonterska knjižica, Fixero – inovativna platforma koja omogućava korisnicima da  pristupaju uslugama, da otkriju i angažuju vrhunske profesionalce iz velikog broja kategorija, Hotel Chatbot Receptionist for Smart Hospitality – chatbot recepcioner za pametno ugostiteljstvo, personalizovan za hotele, IncluGen – online platforma za trijažu i podršku osobama sa genetskim oboljenjima, rijetkim bolestima i razvojnim smetnjama i Eco Fiber – reciklaža plastičnih boca u materijale od vune.

Pred finalnim timovima je izbor mentora sa kojim će raditi na razradi svoje ideje, a mentorski tim ove godine čine: Batrić Krvavac (Pillbie), Dejana Ponoš (Pepper), mr Eleonora Albijanić (specijalistkinja za komunikaciju), Ilija Kaluđerović (NEST Coworking), mr Ljiljana Burzan-Nikolić (BI Communication), Luka Krsmanović (Intersport), Miodrag Čučka (Grawe osiguranje), Nemanja Nikolić (GoldBear Technologies), mr Vanja Kljajević (Evropska banka za obnovu i razvoj) i Veselin Todorović (T-Accounting). Na kraju programa, biće izabrana tri pobjednička tima koji će, osim mentorske podrške i besplatnih edukativnih radionica, osvojiti i početni kapital u iznosu od 1.500 eura i obezbijeđen put na međunarodni SIA Samit, koji se ove godine održava u Njemačkoj. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Četvrti rangirani tim takođe osvaja početni kapital u iznosu od 1.500 eura, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

Kao dodatni podstek razvoju društvenog preduzetništva u Crnoj Gori i priznanje za zemlju sa najviše pristiglih ideja ove godine od svih 18 zemalja učesnica sa tri kontinenta, Podgorica je u periodu od 24-27. juna bila domaćin međunarodnog okupljanja koordinatora SIA programa iz svih 18 zemalja u kojima se on sprovodi. Ovaj događaj prvenstveno je bio namijenjen razmjeni iskustva i znanja među zemljama učesnicima kada su društveno preduzetništvo i socijalna ekonomija u pitanju.

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču. U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Idea-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i Neregelia, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.

Više članaka

small_c_popup.png

KONTAKT INFORMACIJE

Telefon: 020/414-295
Mail: spucg@ucg.ac.me
Web adresa: www.spucg.ac.me
Adresa: Cetinjska br. 2, Zgrada Rektorata, Podgorica